Servo Per Amikeco



Τι σημαίνει το “Servo Per Amikeco” 



             Πολλές φορές στη ζωή μας ακούμε μια φράση, για την οποία δεν μπορούμε να φανταστούμε τι σκεφτόταν εκείνος που την είπε. Όταν άκουσα πρώτη φορά την φράση Servo Per Amikeco “Υπηρετώ δια της φιλίας” απόρησα πως θα μπορούσε κάποιος να γίνει υπηρέτης του φίλου του και πως ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό. Εντάχθηκα λοιπόν στην οικογένεια  της I.P.A., άρχισα να καταλαβαίνω πως μπορεί κάποιος να “Υπηρετεί μέσω της φιλίας”. Δεν άργησα στο πρώτο συνέδριο να γνωρίσω αξιόλογους συναδέλφους με ύφος, ήθος και πάνω απ όλα ανθρωπιά που με αγκάλιασαν στην παρέα τους παρόλο που μόλις είχα ενταχθεί, με αποκαλούσαν “φίλο” παρόλο που μόλις με είχαν γνωρίσει και πάντα με συμβούλευαν και με συμβουλεύουν  σε κάθε δυσκολία που συναντούσα στο μονοπάτι μου στην ΙΡΑ μέχρι τώρα. Έμαθα λοιπόν και γω πως πρέπει να “Υπηρετώ δια της φιλίας”.Mου δόθηκε η ευκαιρία να αποδείξω στον εαυτό μου πόσο καλός είμαι στο “να μαθαίνω”.

           Πριν από 2 εβδομάδες σχεδόν δέχτηκα ένα τηλεφώνημα από μέλος του Εθνικού Τμήματος ότι θα επισκεφθούν τον Άγιο Νικόλαο για ολιγοήμερες διακοπές δύο συνάδελφοι (ζευγάρι) από την Ελβετία και πως θα ήθελαν να έρθουν σε επαφή με την Τοπική Ι.Ρ.Α. και αν θα μπορούσα να τους ξεναγήσω στον όμορφο Νομό μας. Αμέσως δέχτηκα με τα χαράς και ήρθα σε επαφή με τον Jeremy όπου και με πληροφόρησε ότι έρχεται με την σύζυγο του (αστυνομικός και αυτή) για ταξίδι του μέλιτος και θα ήθελε να της διοργανώσουμε πάρτι καθώς είχε τα γενέθλια της, τις ημέρες που θα ήταν στην Ελλάδα.

          Αμέσως ενημέρωσα το Διοικητικό συμβούλιο το οποίο και με βοήθησε στο να διοργανώσουμε το πάρτι που μας είχε ζητηθεί. Έφτασαν λοιπόν οι καλεσμένοι μας τους οποίους και τους καλωσορίσαμε με μια ξενάγηση στις Αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού μας, δείχνοντας πως λειτουργεί η Αστυνομία στην Ελλάδα. Μάλιστα ενθουσιάστηκαν τόσο που δεν δίστασαν να φωτογραφηθούν μπροστά στις μηχανές και τα αυτοκίνητα μας που τους έκαναν τόσο πολύ εντύπωση. Στη συνέχεια καθίσαμε και συζητούσαμε επί ώρες σχετικά με τις Υπηρεσιακές και προσωπικές ζωές μας, όπως θα έκαναν δύο φίλοι που γνωρίζονται, αυτό ακριβώς που είχα νοιώσει και γω και που τώρα πλέον μου ήταν οικείο ως μέλος της οικογένειας της ΙΡΑ. Στο τέλος της ημέρας ανανεώσαμε το ραντεβού μας για την επόμενη για μια εκδρομή – ξενάγηση στην πόλη και στις ταβέρνες του Αγίου Νικολάου. Έτσι και έγινε λοιπόν, ήταν τόσα πολλά που με ρωτούσαν καθώς έβλεπαν όλα όσα τους έδειχνα, που γέμισα χαρά που μπορούσα και τους προσέφερα τόσα, απλά με το να είμαι ο εαυτός μου. Δεν σταμάτησαν να μου λένε πως δεν περίμεναν οι διακοπές τους να πάρουν τέτοια τροπή και πως πραγματικά ήταν κάτι πολύ καλύτερο απ όσο το φανταζόντουσαν. Στο τέλος της ημέρας , θεώρησα χρέος μου να τους δείξω το πώς διασκεδάζει ένας Έλληνας. Καθίσαμε σε μια παραδοσιακή ταβέρνα πάνω στη λίμνη του Αγίου Νικολάου και τους προσέφερα παραδοσιακά εδέσματα τα οποία συνοδευόντουσαν με άφθονη ρακή. Πριν φύγουμε  είχαν ήδη μάθει αρκετές Ελληνικές λέξεις τις οποίες και επαναλάμβαναν δείχνοντας να το διασκεδάζουν ξεχωριστά. Την επόμενη μέρα, συνοδευόμενοι από εμένα και τα μέλη του Δ.Σ. της Τοπικής μας Διοίκησης , πήγαμε σε μια ψαροταβέρνα ακριβώς απέναντί από την Σπιναλόγκα ( Νησί όπου στο παρελθόν φιλοξενούσε ανθρώπου με την νόσο του Χάνσεν).Στο τέλος της βραδιάς μια τεράστια τούρτα έφτασε στο τραπέζι με την φωτογραφία των δύο φίλων μας και το έμβλημα της ΙΡΑ ενώ ταυτόχρονα όλο το μαγαζί τραγουδούσε στα αγγλικά το χρόνια πολλά στην νέα μας φίλη Yasemin. O νέος μας φίλος Jeremy δεν έπαψε να μας ευχαριστεί για τις πιο όμορφες διακοπές που είχε έως τώρα στη ζωή του και συνέχιζε λέγοντας μας πως η ΙΡΑ είναι πραγματικά ο λόγος που το έζησε όλο αυτό, προσκαλώντας μας να τον επισκεφθούμε στην χώρα του.
             Τι είναι λοιπόν για μένα το “Υπηρετώ δια της φιλίας”. Είναι η ομόνοια , ο κοινός στόχος για το καλό, είναι οι νέοι φίλοι που μπήκαν και θα μπουν στην ζωή μου, είναι η οικογένεια της ΙΡΑ που με αγκάλιασε, είναι το ότι πλέον ξέρω τι πρεσβεύει το σύνθημα της ΙΡΑ.  


 Φραγκάκης Κώστας